Avantaje și dezavantaje ale invertoarelor de șir comparativ cu microinvertoarele 2

Invertoarele solare au o singură funcție de bază: transformă curentul continuu (CC) generat de panourile solare într-un curent alternativ (CA), care este tipul de electricitate utilizat în casa. Acesta poate fimonofazat sau trifazat, in functie de tipul de bransament la reteaua publica.

Tehnologia invertorului a evoluat constant în ultimele decenii pentru a le permite proprietarilor să obțină putere maximă de la sistemele lor fotovoltaice. Atât invertoarele de șir cât și microinvertoarele fac acelasi lucru dar in moduri diferite.

Dar ce sunt invertoarele de șir și microinvertoarele și care este modul în care acestea sunt utilizate în sistemul de energie solară?

Ce este un invertor de sir?

Un invertor șir este o „cutie” autonomă care este de obicei instalată aproape de tabloul electric principal și de contorul de electricitate.

Există de obicei un singur invertor sau, eventual, două invertoare șir pe fiecare instalație solară rezidențială; depinde de dimensiunea sistemului de energie solară.

Un invertor de șir funcționează într-un circuit în serie. De obicei există 6 până la 20 panouri solare individuale în ceea ce este cunoscut sub numele de „șir”. De exemplu, Fronius si SMA sunt producători de frunte de invertoare șir.

Avantajele invertoarelor de sir

Ușor de depanat

Principalul avantaj al unui invertor string este că aveți nevoie doar de unul pentru a converti curentul continuu care vine de la rețeaua solară în curent alternativ. Dacă ceva se va defecta într-un sistem solar, este probabil să fie invertorul – ceea ce face depanarea relativ ușoară atunci când lucrurile merg prost.

Cost

Instalarea unui invertor de șir intr-o instalație de panouri solare este mai ieftină decât instalarea microinvertoarelor. Sunt necesare mai puține ore de muncă, iar invertoarele șir sunt mai accesibile decât multe microinvertoare.

Probabilitate mai mică de eroare de cablare

Există mai puține conexiuni între panourile solare și invertorul șir. Prin urmare, există o șansă redusă ca o configurație a invertorului șir să fie conectată incorect, în comparație cu un sistem cu microinvertor.

Dezavantajele invertoarelor string

Eficiență la umbră parțială

Deoarece invertoarele string necesită ca panourile solare să fie conectate în serie, dacă puterea de ieșire a unui panou solar este afectată, întreaga serie de panouri solare este afectată în egală măsură. Acest lucru poate reprezenta o problemă majoră dacă o parte a unei serii de panouri solare va fi umbrită intr-o perioada a zilei.

Extinderea sistemului este mai dificilă

Pentru a obține performanțe optime de la un invertor șir, acesta trebuie să funcționeze aproape de capacitatea sa de vârf. Deci, dacă doriți să creșteți dimensiunea rețelei solare la un moment dat, acele panouri vor trebui direcționate către un invertor separat, adăugând complexitate și costuri suplimentare.

Durată de viață mai scurtă

Invertoarele string au o garanție de 8 și 12 ani, în timp ce microinvertoarele au o garanție de 25 de ani.

Monitorizarea sistemului

Monitorizarea la nivel de panou nu este posibilă cu un sistem invertor de șir, deoarece nu există componente fixate pe spatele fiecărui panou pentru a face aceasta treaba.

În timp ce producția solară agregată este vizibilă, nu veți putea vedea dacă există probleme de performanță a panourilor individuale care ar putea fi cauzate de o fisură, defecte sau resturi.

Ce este un microinvertor?

Microinvertoarele îndeplinesc aceeași funcție de bază ca și invertoarele de șir, cu excepția faptului că sunt instalate sub fiecare panou solar de pe acoperișul dumneavoastră. Fiecare dintre aceste microinvertoare are aproximativ dimensiunea unui router de internet.

Marea diferență dintre microinvertoare și invertoare de șir este că o instalație de panouri solare cu microinvertoare va avea de obicei același număr de microinvertoare ca și numarul de panouri solare (Notă: există si microinvertoare care acceptă două sau patru panouri solare).

Enphase este un producător de top de microinvertoare. Microinvertoarele Enphase sunt pe piață din 2009 și au devenit o parte integrantă a afacerii lor în plină expansiune. Cercetătorii lor au studiat cum să aplice cel mai bine principiile urmăririi punctului de putere maximă (MPPT) în componentele lor pentru o producție solară fotovoltaică îmbunătățită.

În timp ce invertoarele standard vor limita producția de energie electrică a fiecărui panou cu cel mai mic panou de pe acoperișul dvs., microinvertoarele nu au această problemă, deoarece funcționează într-un circuit paralel.

Un microinvertor va profita din plin de producția fiecărui panou individual. Acesta va converti puterea generată de fiecare panou la tensiunea rețelei. Fiecare combinație de panouri solare și microinvertor poate „face tot posibilul” si va contribui cu cât mai multă putere.

Avantajele microinvertoarelor

Capacitate de oprire rapidă

Noile coduri electrice necesită o închidere rapidă a sistemului solar, astfel încât primii care răspund sau pompierii sunt protejați de tensiune înaltă atunci când trebuie să se afle pe acoperișuri sau să întrețină liniile electrice. Microinvertoarele respectă aceste cerințe de oprire rapidă și au această capacitate încorporată în fiecare modul.

Mai multă energie electrică

Avantajul de bază al utilizării microinvertoarelor este că, teoretic, puteți produce mai multă energie solară. Motivul este că există mici diferențe de curenți între panourile solare. Când panourile solare sunt într-un șir, curentul este redus la cel al panoului cel mai puțin producător din șir.

Adecvarea pentru condiții de instalare dificile

Dacă un sistem solar se confruntă cu mai multe unghiuri, adică unele panouri sunt orientate spre sud, unele spre est și altele spre vest, atunci microinvertoarele sunt calea de urmat. Sau, dacă aveți probleme de umbrire de la copaci sau un coș mare, din nou microinvertoarele ar fi cele mai bune.

În aceste situații, panourile solare vor produce cantități diferite de energie electrică în diferite momente ale zilei, dar microinvertoarele vă vor asigura că recoltați toată energia, în timp ce cu un invertor standard veți pierde o parte din această producție.

Durată de viaţă

Microinvertoarele au de obicei garanții de 25 de ani, în timp ce invertoarele standard au de obicei garanții de 8 până la 12 ani. Fiabilitatea microinvertoarelor a fost pusă sub semnul întrebării în urmă cu câțiva ani, dar acum tehnologia a ajuns din urmă cu industria, iar garanțiile lungi ale microinvertoarelor arată încrederea pe care producătorii o au în produsele lor.

Monitorizare la nivel de panou

Microinvertoarele au capacitatea de a urmări producția fiecărui panou individual, în timp ce cu un invertor standard puteți urmări doar producția întregului sistem.

Extinderea sistemului se poate face simplu fara modificari esentiale

Dacă ar fi să vă extindeți sistemul în viitor, microinvertoarele sunt ușor de adăugat pe rând. Fiecare panou și pereche de microinvertoare pot fi adăugate cu ușurință la rețeaua solară existentă, fără a fi nevoie să vă faceți griji cu privire la achiziționarea, amplasarea și instalarea de invertoare șir suplimentare.

Pentru a rezuma totul, microinvertoarele sunt cu siguranță o valoare adăugată si sunt recomandate daca pentru dumneavoastra perioada de garantie estinsa este importanta, daca intentionati sa extindeti sistemul in viitor si dacă doriti sa respectati optim cerințele de oprire rapidă, sau aveți panouri cu mai multe orientări cu probleme de umbrire. În caz contrar, invertorul standard este mai puțin costisitor.

Dezavantajele microinvertoarelor

Cost

Principalul dezavantaj al microinvertoarelor este prețul. Acestea sunt de obicei mai scumpe decât un invertor string pe o instalație solară rezidențială standard de.

Intreținere

Dacă unul dintre microinvertoarele dvs. s-ar defecta înlocuirea componentei nu este la fel de ușoară ca să puneți un nou invertor cu șir pe partea laterală a casei dvs. Totusi avand in vedere durata lunga de garantie, acest fapt bnu trebuie sa va afecteze.

Instalatorul dvs. solar ar trebui să se ridice din nou pe acoperiș, să demonteze modulele solare și să înlocuiască microinvertorul pentru a restabili capacitatea de conversie AC.

Cantitatea de echipamente de pe acoperișul dvs

Deoarece există un microinvertor atașat la fiecare panou solar de pe acoperișul tău, este o mulțime de echipamente scumpe acolo.

Microinvertoare vs. invertoare șir: care este cel mai bun pentru casa ta?

Pe scurt, este o optiune ce apartine fiecaruia in parte. In mod cert insa, microinvertoarele reprezinta o solutie superioara, cu multe avantaje. Daca toate aceste avantaje teoretice se pot fructifica in mod practic si in cazul sistemului dvs., daca pretul ceva mai mare nu reprezinta o problema, microinvertoarele sunt solutia optima.

Daca aveti conditii de iluminare buna, constanta, fara umbriri, cu un acoperis bine orientat, puteti fara probleme sa optati pentru un invertor de sir de buna calitate. Alegerea nu va fi gresita.

2 Comments

  1. Excelenta postare. Si eu ma confrunt cu unele dintre aceste probleme…

  2. Va salut , am o intrebare mare….. Am 5 microinvertoare de 800 w . Am o intalatie OF-Grid de 5 kw din care alimentez casa fara a atinge reteaua electrica exterioara . Deci am circuiot separat de la invertorul de 5 kw. Intrebare , pot lega iesirile celor 5 microinvertoare in circuitul de iesire de la invertorul de 5 kw ? Ce se intampla cu produsul microinvertoarelor cand nu am consumatori ? Multumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close