Enphase IQ8 vs IQ7: care microinvertor este cel mai potrivit pentru sistemul tău solar? Leave a comment

Microinvertorul Enphase IQ8 a fost în pregatire de câțiva ani și acum a fost lansat pe piață (deocamdata doar in SUA, in Europa va sosi in cursul anului 2023). De unde știi dacă este cea mai bună alegere pentru tine?

Sistemele de energie solară folosesc invertoare pentru a converti puterea CC produsă de panourile solare în putere AC utilizabilă necesară în casa.

Există trei tipuri principale de invertoare: invertoare șir, microinvertoare și invertoare șir cu optimizatoare de putere. Invertoarele string (sir) sunt, în general, cele mai frecvente invertoare utilizate.

Invertoarele string combină panourile într-o singură unitate funcțională. Microinvertoarele sunt invertoare la scară mică care se atașează la panourile solare individuale și permit panourilor să funcționeze independent unul de celălalt. Aceste invertoare permit aranjamente mai flexibile și extinderea rapidă și ușoară a sistemului. Invertoarele string cu optimizatoare de putere folosesc invertoarele string cu toate panourile combinate într-o singură unitate; totuși, fiecare panou include și un optimizator care colectează puterea și o trimite către invertorul șir pentru grupul de panouri.

Recent, Enphase, o companie solară lider in productia de microinvertoare, a început să ofere microinvertorul IQ8. Generația anterioară, seria IQ7, este un microinvertor de încredere, care permite panourilor solare să funcționeze independent unul de celălalt și să capteze în mod eficient cea mai mare putere de la fiecare panou solar. Ambele serii sunt puternice și oferă o modalitate excelentă pentru oricine de a obtine energie solară; cu toate acestea, cea mai nouă generație, seria IQ8, oferă o nouă caracteristică interesantă, backup la lumina soarelui.

Ce este Enphase IQ7?

IQ7 este generația actuala de microinvertoare de la Enphase. Cu oprirea rapidă încorporată, acest microinvertor menține sistemul solar complet izolat de rețea în timpul unei întreruperi și respectă cerințele de siguranță electrică. Dar acest lucru înseamnă, de asemenea, că nu veți putea folosi energia produsă de panourile solare în timpul unei întreruperi a rețelei de utilități.

O caracteristică utilă a IQ7 este actualizarea de la distanță, permițând sistemului să răspundă automat la cerințele în schimbare ale rețelei.

IQ7 are mai mult de un milion de ore de testare în spate și o eficiență maximă de 97%.

Tabelul de mai jos oferă specificațiile tehnice pentru seria IQ7.

Ce este Enphase IQ8?

Seria de microinvertoare IQ8 oferă toate caracteristicile pe care le ofera generația anterioară IQ7, avand in plus o nouă functie, de a oferi putere de rezervă (limitată) chiar si atunci cand nu exista un banc de baterii. Această nouă funcție interesantă se numește backup la lumina soarelui.

În cazul unei întreruperi, cerințele de siguranță electrică specifică faptul că un sistem solar este complet izolat de rețea. Cu majoritatea invertoarelor, asta înseamnă că fără baterii energia produsă de sistemul solar în timpul întreruperii este inutilă. Cu toate acestea, cu noua tehnologie de rezervă a luminii solare, proprietarii de energie solară pot profita acum de puterea produsă de panourile lor în timpul unei întreruperi, chiar și fără baterii.

Backup-ul la lumina soarelui IQ8 oferă energie de rezervă condiționată, fără baterii, în cazul unei întreruperi de rețea. IQ8 trece imediat la puterea de rezervă la lumina soarelui atunci când este detectată o întrerupere, permițând încărcăturilor electrice esențiale să continue fără pauză. În esență, își creează propria mini-rețea, permițându-i să funcționeze cu sau fără conexiune la rețeaua de utilități.

Pentru ca Sunlight Backup să funcționeze, panourile solare vor trebui să aibă lumină solară, ceea ce înseamnă că această caracteristică nu va funcționa noaptea sau în condiții de lumină slabă. De asemenea, nu va furniza suficientă putere pentru toate sarcinile electrice. Va trebui utilizat un dispozitiv de control al sarcinii pentru a selecta sarcinile critice pe care doriți să le faceți functionale in conditii de intreruperi a energiei.

Dispozitivul de control al sarcinii va împinge puterea către sarcinile importante. Când puterea este diminuată din cauza norii sau a vremii, încărcăturile alese la configurare sunt renunțate după cum este necesar.

Clienții care caută energie neîntreruptă pentru sarcini electrice importante vor adora această nouă caracteristică, dar bateriile sunt încă necesare pentru o rezervă completă.

Detalii despre produsul Enphase IQ8

Generația IQ8 de microinvertoare are mai multe modele diferite cu specificații diferite pentru a satisface nevoile clienților. În timp ce toate modelele au o rezervă pentru lumina soarelui și sunt compatibile cu oprirea rapidă, diferitele modele oferă diferite puteri de intrare maxime și puteri de iesire. Potrivit Enphase, există în prezent opt modele diferite care vin cu puteri maxime de intrare și ieșire diferite:

Tabelul de mai jos oferă specificațiile tehnice pentru seria IQ8.

Avantajele și dezavantajele microinvertorului Enphase IQ8

Avantaje IQ8

Backup fără întreruperi în timpul penelor de alimentare

IQ8 este configurat pentru a recunoaște evenimentele din rețea, cum ar fi o întrerupere de curent și pentru a oferi backup fără baterie. În cazul unei întreruperi de curent, comutatorul de transfer este răsturnat, bazându-se doar pe rezerva luminii solare și împiedicând trimiterea energiei către rețea. Acest lucru permite consumatorilor esentiali să continue fără probleme cu puterea de la panourile solare în timp ce sistemul este izolat de rețeaua de utilități.

Noua tehnologie puternica

Această nouă tehnologie este ceea ce îl diferențiază de IQ7. Această tehnologie permite proprietarilor să aibă o putere de rezervă fără a fi nevoiți să cheltuiască sume mari de bani pe un banc de baterii.

Dezavantaje IQ8

Limitări ale energiei de rezervă

Funcția de rezervă la lumina soarelui are câteva limitări. Din păcate, nu va oferi suficientă putere pentru a face backup pentru toti consumatorii din casa. Cantitatea de energie de rezervă disponibilă poate varia, în funcție de acoperirea norilor, precum și de intensitatea luminii solare.

În cazul unui nor care acoperă panourile solare, sistemul va trebui să lase și mai multe încărcături până când norul se mișcă. În timpul unei pene de curent pe timp de noapte, IQ8 nu poate oferi nicio rezervă.

Costuri mai mari

Prețul exact pe care îl veți plăti pentru IQ8 variază, dar este si va fi mai scump decât generația anterioară de microinvertoare Enphase. În plus, necesită piese și produse suplimentare la instalare. De asemenea, din cauza constrângerilor actuale, disponibilitatea este oarecum limitată.

Ce invertor din seria IQ este cel mai bun pentru proiectul dvs.?

Atunci când alegeți cel mai bun microinvertor Enphase pentru sistemul dvs., trebuie să aveți în vedere câteva lucruri:

Pretul:

Dacă un preț mai ieftin este tot ceea ce contează pentru tine, atunci IQ7 este o alegere mai bună. Pe de altă parte, IQ8 ar putea fi o opțiune superioară față de o banc de baterii costisitor dacă aveți nevoie de o putere de rezervă.

Restricții de mediu:

Un banc de baterii este mai bun dacă este necesară alimentarea de rezervă noaptea și în zilele înnorate. Dacă nu aveți nevoie de backup și sunteți în regulă cu întreruperi ocazionale, alegerea IQ7 este cel mai probabil cea mai bună opțiune. Cu toate acestea, dacă locuiți într-o zonă cu întreruperi frecvente de curent, funcția Sunlight Backup a lui IQ8 ar putea merita investiția pentru liniște sufletească.

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a decide care invertor este cel mai bun pentru sistemul dvs. solar, contactați echipa noastră de experți în domeniul solar. De asemenea, puteți consulta diversele noastre resurse pentru mai multe informații. Începeți cu ghidurile noastre de comparație amănunțite: SolarEdge vs. Enphase și Solar Edge vs. SMA.

P.S. Conform anuntului Enphase, din anul 2023 in Timisoara se vor produce microinvertoare IQ destinate pietei europene

Pentru cei interesati, componentele sistemului Enphase le puteti achizitiona de aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close