Aeroportul din Torino face un pas mai aproape de decarbonizare prin inaugurarea celui mai mare sistem fotovoltaic instalat vreodată pe acoperișul unui aeroport italian cu 3.651 de module SunPower Maxeon.
Acestea acoperă o suprafață totală de 6.454 de metri pătrați (aproximativ dimensiunea unui teren de fotbal normal).
Când va fi pe deplin operațional, noul sistem fotovoltaic va putea genera 1.585 MWh de energie electrică.
pe an. Cu această productie, sistemul va putea satisface până la 12% din nevoile anuale ale aeroportului, sau aproximativ 60% din consumul său orar într-o zi însorită.
Panouri fotovoltaice au fost instalate pe acoperișul terminalului de pasageri, pe acoperișul Bagajului
Clădirea Sistemului de manipulare (BHS) și pe acoperișul unei clădiri tehnice.
Electricitatea produsă de centrala solară va permite aeroportului din Torino să evite emisia de 406
tone de CO2 pe an, echivalentul plantării a 13.552 de copaci.
Cu o durată de viață de până la 40 de ani și un indice de performanță foarte ridicat, modulele fotovoltaice instalate sunt cele mai eficiente de pe piață. Modulele sunt proiectate pentru a produce cu 60% mai multă energie in acelasi spatiu in decurs de 25 de ani, oferind rezistenta mecanica ridicata la degradare si fara a provoca reflexii deranjante.
Construcția și testarea rapidă a noii centrale a fost posibilă și cu rolul Enac și angajamentul față de decarbonizare a sectorului și în special de orientările recente emise de autoritati, care au simplificat procedura administrativă pentru instalațiile fotovoltaice din aeroporturi și a facilitat procesul de aprobare.


Elisabetta Oliveri, Președintele Aeroportului Torino, a comentat: „Odată cu inaugurarea de astăzi, Torino
Aeroportul Torino oferă o expresie suplimentară concretă planului său de sustenabilitate și confirmă cel al Grupului SAGAT angajamentul „Schimbarea este posibilă”. Inaugurarea noului sistem fotovoltaic marchează un pas important înainte în implementarea planului nostru de afaceri, dintre care sustenabilitate și inovația tehnologică sunt doi piloni fundamentali, împreună cu multe alte măsuri, luând în considerare atenuarea efectelor schimbărilor climatice, confirmând excelența Aeroportului Torino în domeniul durabilitatii”.
Andrea Andorno, CEO al Aeroportului Torino, a subliniat: „Suntem foarte mândri că am realizat acest nou proiect de infrastructură, care marchează începutul călătoriei aeroportului către autosuficiență în
energie. Noua centrală fotovoltaică reprezintă un pas suplimentar în angajamentul nostru de a reduce emisiile nocive. Această energie verde, împreună cu flota în creștere de vehicule și echipamente de aeroport pe care o ducem treptat spre actionare integral electrica, face parte dintr-o cale bine definită a tranziției noastre ecologice. Suntem bucuroși să putem contribui la trecerea sectorului către zero emisii și suntem încrezători că aviația, industria în ansamblu va urma rapid exemplul”.
Pierluigi Di Palma, președintele Enac, a declarat: „Inaugurarea de astăzi reprezintă un pas în continuare în
procesul de decarbonizare a sectorului transportului aerian. O cale care implică toate aeroporturile italiene și confirmă Angajamentul Enac de a reconcilia transportul aerian cu mediul. Prin urmare, implementăm pe deplin Misiunea Enac de a dezvolta o competitivitate corectă, respectând în același timp mediul înconjurător. Enac face toate eforturile de a facilita simplificarea procedurilor de autorizare care va permite aeroporturilor să se îndrepte spre forme de decarbonizare, reducerea CO2 și limitarea impactului asupra mediului”.


La inaugurarea centralei fotovoltaice au participat și președintele Regiunii Piemont,
Alberto Cirio și consilierul pentru activități productive al orașului Torino, Gianna Pentenero.
Noul sistem fotovoltaic reprezintă un pas înainte în foaia de parcurs pentru „Aeroportul Verde Torino”. durabilitatea mediului, care a fost lansat în 2021 și include deja toate măsurile implementate de aeroport, cele aflate în desfășurare și cele planificate pentru viitor, cu scopul de a realiza zero emisii sub controlul său cu mult înainte de termenul limită din 2050.
Printre cele mai importante inițiative deja în curs se numără înlocuirea suprafeteii aeroportului, vehicule integral electrice, permițând un proces de redresare 100% ecologic și lansarea unei ambulanțe electrice.
O altă etapă importantă în călătoria „Aeroportul Verde Torino”. a fost realizarea ACA-Airport Carbon acreditare Nivelul 3 „Optimizare” certificare de mediu în 2022. În sfârșit, ca partener în proiectul european TULIPS, dedicat inovație pentru sustenabilitatea mediului în industria aviației, Aeroportul din Torino a instalat deja un prim sistem fotovoltaic ca parte a unei rețele inteligente la stația de pompieri a aeroportului.
NOUL SISTEM FOTOVOLTAIC ÎN CIFRE
3.651 module fotovoltaice
6.454 mp suprafata acoperita
14 invertoare
600 m de canal metalic
25 km de cablu de curent continuu
2 km de tevi din otel inoxidabil
6 km de cablu de curent alternativ
1 km de cablu de date
500 m de fibră optică
1.585 MWh de energie produsă într-un an
406 tone de CO2 evitate pe an
13.552 arbori echivalenti
Aeroportul din Torino și echipa externă de proiectare:
8 ingineri
4 inspectori
3 experți industriali
15 muncitori specializati
Designer
Studio SysPro Engineering
Firmele de constructii
ATI, formată din All Energy & Architecture S.r.l. (Societatea-mamă) și Mattioda S.r.l. (Agent)
Panouri fotovoltaice: marca SunPower, fabricate de Maxeon Solar Technologies
Invertoare și optimizatoare: SolarEdge