Microinvertoare sau invertoare de sir: care sunt mai bune? 4

Ce sunt invertoarele?

Panourile solare transformă lumina în energie electrică de curent continuu (CC). Cu toate acestea, puterea electrică din casa dvs. are la baza curentul alternativ (CA). Invertoarele transformă energia pe care o colectează panourile solare în energie pe care o puteti folosi în casele voastre.

Care este diferența dintre invertoarele string (de sir) și microinvertoare?

Invertoarele centrale (sau șir) funcționează prin conectarea panourilor solare împreună in „șiruri”. Aceste șiruri sunt apoi conectate la un singur invertor. În schimb, microinvertoarele împerechează fiecare panou cu invertorul său individual. Sistemele cu microinvertoare sunt conectate în paralel și nu sunt conectate în serie ca invertoarele de șir.

O analogie utilă este să ne gândim la invertoare ca șirurile luminoase de Craciun: invertoarele centrale sunt analoage cu cele de tip vechi, unde dacă un bec se stinge, întregul sir se stinge. Microinvertoarele sunt ca noile lumini de Craciun: dacă un bec se stinge, pur și simplu îl înlocuiți.

Din acest motiv și din multe alte motive, preferăm cu tărie microinvertoarele. Citiți în continuare pentru a vedea de ce microinvertoarele ar putea avea sens pentru proiectul dvs. de energie solară, precum și lucrurile la care trebuie să aveți grijă atunci când alegeți microinvertoarele.

Beneficiile microinvertoarelor

Umbrirea acoperișului

Majoritatea acoperișurilor au un fel de umbră. Dacă nu sunt copaci, ar putea fi o umbră dintr-un coș de fum. Umbra împiedică panourile să fie 100% eficiente.

Un sistem cu invertor de șir poate funcționa la fel de bine ca panoul cu cele mai slabe performanțe. Deci, dacă umbra sau frunzele căzute împiedică performanța unui panou, fiecare panou urmeaza să funcționeze la o capacitate redusă.

Spre deosebire de acestea, capacitatea fiecărui panou de a funcționa individual folosind microinvertoare permite o producție și o eficiență mai mare de energie – mai ales atunci când doar unul sau câteva panouri sunt la umbră sau sub zăpadă. Astfel, microinvertoarele sunt recomandate pentru majoritatea proiectelor solare de acasă, deoarece majoritatea acoperișurilor au un fel de umbrire.

Este de remarcat faptul că este posibil să adăugați un optimizator la unele invertoare centrale, sa numim aici SolarEdge. Cu toate acestea, sistemele care au aceste optimizatoare D/C trebuie să îndeplinească o anumită tensiune pentru ca invertorul să pornească. Dacă jumătate din sistem este umbrită, tot nu ar fi suficient ca optimizatorul să-și facă treaba.

Eficienţă

Deoarece fiecare panou poate funcționa individual, microinvertoarele fac posibila o creștere cu 5-15% a producției față de invertoarele de șir. Acest lucru se datorează adesea superiorității lor în situațiile de umbrire menționate mai sus, dar se aplică și în cazul în care un panou solar (sau microinvertor) este deteriorat sau murdar.

În plus, nu există două panouri solare identice. Producția normală de energie solară poate varia cu până la 5% între panouri solare chiar înainte de a părăsi fabrica. De asemenea, panourile solare se degradează în ritmuri diferite în timp. Cu un invertor string, producția de energie solară este întotdeauna limitată de cele mai slabe panouri din sir. Microinvertoarele, permit fiecărui panou solar să funcționeze la cea mai mare capacitate posibila.

Siguranță

Cu microinvertoarele individuale, conversia de la CC la CA are loc la nivelul panoului solar. Acest lucru asigură că energia de pe acoperișul dumneavoastră rămâne la o tensiune scăzută. Dimpotrivă, cu invertoarele de tip șir curentul continuu de înaltă tensiune CC se combină și se deplasează pe acoperiș, existand in situatii extreme riscul unui incendiu.

Monitorizare, întreținere, garanție și asistență

Durata de viață a invertoarelor de șir este de aproximativ 20 pina la 25 ani, dar de obicei vin doar cu o garanție de 7 până la 12 ani (cu excepția cazului în care achiziționați contra cost o garanție extinsă). Astfel, sunt șanse mari să aveți nevoie de un schimb după expirarea garanției. Comparand asta cu microinvertoarele Enphase pe care le folosim, acestea având o garanție de 25 de ani rezulta clar un avantaj de partea microinvertoarelor. Acest lucru demonstrează si încrederea producătorului în produsul său.

Microinvertoarele excelează și când vine vorba de întreținere și asistență. Folosind monitorizarea Enphase, puteți urmări producția individuala a panourilor solare, puteți verifica eficacitatea și degradarea și puteți identifica când este necesara o lucrare de întreținere sau înlocuire a unui panou solar. În acest fel, microinvertoarele vă permit indirect să profitați mai bine de garanția panoului solar. Și asta pe lângă faptul că oferă o garanție mai bună!

În cele din urmă, monitorizarea panou cu panou reduce nevoia de inspecții fizice pe acoperiș. Este mult mai ușor să identifici problemele direct. Cu un invertor central sau string, întreținerea trebuie să înceapă cu un proces complex. Tehnicienii trebuie mai întâi să găsească un panou cu probleme înainte de a-l putea diagnostica și repara.

Timpul de funcționare a sistemului

După cum sa menționat mai devreme, dacă un invertor de sir se defecteaza, întregul sistem se defectează. Nu se intampla așa si in cazul sistemelor cu microinvertoare. Un panou poate fi offline, iar restul sistemului dvs. încă produce energie. În general, acest lucru are ca rezultat un timp mai mare de funcționare pentru panourile solare care utilizează microinvertoare.

Puteti să vă actualizați sistemul mult mai usor

Este mult mai ușor să extindeți un sistem cu microinvertoare dacă doriți să adăugați mai multe panouri la un sistem existent. Panourile solare și microinvertoarele pot fi adăugate unul câte unul. Adăugarea la un sistem cu invertoare șir este mai costisitoare și mai complexă, cateodata imposibila fara investitii consistente.

Defectele microinvertoarelor

Pur și simplu pentru că există mai multe microinvertoare, există un risc ca unul dintre ele să se defecteze. Acestea fiind spuse, sistemul solar fotovoltaic nu se defectează insa in ansamblu! El functioneaza. Și microinvertorul dvs. este oricum în garanție.

Pret

Deși este comparabil ca preț cu invertoarele de buna calitate, costul inițial al microinvertoarelor este ceva mai mare. Cu toate acestea, odată ce luați în considerare costurile suplimentare pe care le veți suporta folosind un invertor string, considerăm că microinvertoarele oferă o valoare semnificativ mai mare.

În primul rând, nu uitați, sistemul dumneavoastră va fi mai eficient! Astfel, veți genera mai multa productie si economii la energie electrică.

În cele din urmă, după cum s-a menționat mai sus, există șanse să fie nevoie să înlocuiți invertorul de șir după expirarea garanției sale sau veti plati suplimentar pentru a prelungi garantia la 20 de ani. Când luați în considerare toate considerentele de mai sus, microinvertoarele egaleaza situatia in plan financiar.

Microinvertoarele se pare ca sunt cele mai bune pentru sisteme solare rezidențiale.

Dacă aveți întrebări, vă rugăm să nu ezitați să ne contactați. Ne mândrim să oferim sfaturi oneste și corecte când vine vorba de energie solară și nu v-am împinge niciodată la ceva care nu se potrivește proiectului dvs.

4 Comments

  1. buna ziua,
    Doresc sa montez un sistem on grid de panouri solare electrice pentru un bloc de locuinte cu scd 750mp cu invelitoarea orientata pe est si pe vest.
    Blocul are trei scari cu cate 16 aparatmente pe scara. Total apartamente 48 .Apartamentele sunt de 2 si 3 camere .cu un consum lunr de cca 180kw.
    M-am gandit ca fiecarui apartament sa-i corespunda un nr de panouri fotovolatice care sa fie racordate la fiecare apartament.
    Acoperisul are o latura pe vest de cc 200mp si o latura pe est tot de 200 mp.
    Ce recomandari mi dati? tip de panou fotovoltaic ,tip invertor, modalitatea de racordare la fiecare apartament, pret cu montaj cu tot.

    SERBANOIU DENISA
    1. Multumim! Veti primi in zilele urmatoare o solutie si o propunere pe email.

      1. Buna ziua. Locuiesc la casa si a-si dori sa mai reduc costurile energiei electrice, doar atat. Nu doresc sa injectez la retea! Daca achizitionez de la dumneavoastra panouri fotovoltaice cu micro- invertoare, cum instalez acest sistem fara ca surplusul sa-l injectez la retea? Sunt prea multe demersuri pentru a deveni prosumator si chiar nu doresc asta. Va multumesc!

  2. scuze ,revin la mesajul anterior , acoperisul are o arie de 200mp orientata la est si o arie de 200mp pe vest.

    SERBANOIU DENISA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close