Invertoare pentru sisteme fotovoltaice Leave a comment

Ce este invertorul solar?

Un invertor solar are sarcina de a transforma curentul direct generat de modulele solare în curent alternativ și de a-l folosi in rețeaua electrică. Prin urmare, este o parte indispensabilă a sistemului fotovoltaic: funcționarea dispozitivelor electronice cu energia solară este posibilă numai prin conversia curentului.

Invertoarele au o parte de intrare (pentru curent continuu, abreviere: CC), care are unul sau mai multe controlere CC cu tracker MPP controlate de un microprocesor. În etapa următoare, transformarea reală a energiei are loc sub forma unui curent alternativ (abreviere: CA), care este apoi trecut pe partea de ieșire. De acolo, este stocata în rețeaua electrică. Invertoarele sunt disponibile în diferite versiuni.

În zilele noastre există modele cu sau fără transformator. Cu toate acestea, invertoarele moderne adesea nu au transformatoare și, prin urmare, au o eficiență mai mare. În plus, se face o distincție între trei tipuri de invertoare diferite pentru instalațiile fotovoltaice. Acestea sunt descrise pe scurt și explicate mai jos în detaliu.

Invertoare solare: modele și versiuni

Invertoarele pentru sistemele fotovoltaice trebuie să îndeplinească o serie de cerințe pentru a profita economic pe termen lung. Modelele moderne sunt adaptate rapid și flexibil la cantitatea de energie solară generată, de ex. variațiile în ceea ce privește umbrirea și schimbările meteorologice. Invertorul solar ar trebui să obțină cea mai mare eficiență atât la tensiuni mari, cât și la tensiuni de intrare joase.

În funcție de mărimea și locația sistemului fotovoltaic, invertoarele au caracteristici diferite. Invertorul trebuie să corespundă întotdeauna sistemului fotovoltaic într-o manieră adecvată nevoilor clientului.

a. Invertoare incluse in module

Acest tip de invertor solar este conectat direct la modulul solar respectiv. Fiecare modul solar are astfel un invertor propriu. Invertoarele de tip microinvertor sunt utilizate în principal pentru sistemele solare mici sau pentru sistemele solare cu orientări diferite ale modulelor solare.

Invertoare de sir

Daca mai multe module solare sunt interconectate în serie formează un șir. Un invertor de șir conectează astfel o întreagă serie de module fotovoltaice la rețeaua electrică publică. Aceasta formula este acum utilizata pe scară largă deoarece oferă o gamă largă de aplicații și un raport bun preț/performanță. Invertoarele de acest tip sunt potrivite pentru sistemele de uz casnic, precum și pentru sistemele de mari dimensiuni.

Invertoarele centrale

De regulă, un invertor central este utilizat numai pentru centrale fotovoltaice mari și foarte mari. La acesta pot fi conectate un număr mare de module solare. Invertoarele centrale au o eficiență ridicată și sunt deosebit de eficiente. Dezavantajul: dacă apare o eroare, funcționarea tuturor modulelor solare este afectată și se produc pierderi mari.

Invertoarele solare și urmărirea MPP

Dacă sunteți în căutarea unui invertor solar, alegeti intotdeauna unul cu tehnologie MPPT. ( Nu confundati cu producatorul chinez MPPT – nu au nicio legatura, numele firmei doar duce clientii in eroare).  MPPT reprezintă „Maximum Power Point Tracker” și indică punctul în care un modul solar are cea mai mare performanță. Acesta depinde de radiația solară, de temperatura și de proprietățile individuale ale modulului solar. MPPT este, prin urmare, o problemă de înregistrare continuă a performanței modulului fotovoltaic și adaptarea acestuia la circumstanțele respective.

MPP Tracker se asigură că o cantitate maximă de energie este produsă. Aceasta este controlata de un microcontroler, în care o anumită valoare de referință este predeterminată. Datorită importanței MPPT pentru sistemele fotovoltaice, invertoarele solare moderne au adesea mai mult de un MPPT.

Invertorul solar și eficiența acestuia

Eficiența invertorului solar este de o importanță centrală pentru un sistem fotovoltaic. Oferă informații despre conversia maximă a energiei din întreaga instalație și decide decisiv asupra randamentului și rentabilității asociate.

Nivelul de eficiență depinde de mulți factori, de ex. radiația solară, amplasarea sistemului FV și configurația sistemului. Invertorul solar nu asigură întotdeauna puterea completă și același dispozitiv poate avea o eficiență diferită în locații diferite.

Pentru a face echipamentul comparabil, „Eficiența europeană” a fost introdusă cu ani în urmă. Aceasta reprezintă o medie a eficienței la diferite capacități parțiale (5, 10, 20, 30, 50 și 100% din puterea maximă). Ponderea acestei valori este calculata ținând seama de temperaturile medii europene și de fluctuațiile meteorologice.

Unde ar trebui conectat invertorul solar?

Mulți factori joacă un rol în alegerea poziționării corecte a invertorului solar. În principiu, ar trebui să fie protejat de vânt și de intemperii, motiv pentru care instalarea rezidentiala este în interiorul casei, de ex. în subsol sau în garaj. Și chiar și atunci există alte specificații: Printre altele, temperatura ambientală este crucială pentru instalarea invertorului solar. În cazul transformării de la curent continuu la curent alternativ, rezulta pierderi care sunt emise sub formă de căldură în mediul înconjurător. În încăperi calde, căldura nu poate fi disipată corect prin aer.

Temperaturile ridicate influențează durata de viață a dispozitivului și a componentelor sale electrice. Apropierea de tavan sau de alte invertoare poate, de asemenea, să limiteze disiparea căldurii. Distanțele fixe minime trebuie să asigure funcționarea în siguranță a echipamentului. Un alt factor care trebuie luat în considerare în timpul asamblării este nivelul de zgomot generat în timpul transformării.

Deși invertoarele solare moderne funcționează, de regulă, foarte liniștit, pot apărea zgomote ocazionale sau zgomote la putere mare. Din acest motiv, este recomandabil să nu instalați unitatea în imediata vecinătate a camerelor de zi. Nu în ultimul rând, distanța față de contorul de alimentare este de o importanță deosebită în cazul invertoarelor de sir. În principiu, instalarea unui invertor trebuie efectuată numai de către persoane cu cunoștințe profesionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close