Integrarea sistemelor fotovoltaice in fatade Leave a comment


Integrarea sistemelor fotovoltaice în anvelopa clădirii creaza multiple posibilitati. Există in fircare oras si calcule detaliare ar scoate in evidenta suprafete imense ce pot fi utilizate in acest scop. In Germania, după cum au calculat cercetătorii din proiectul Standard-BIPV suprafetele ce rezulta sunt enorme.

Suprafața potențială pentru fațadele solare in Germania este de 12.000 de kilometri pătrați. Aceasta este de două ori mai mare decât cea pentru sistemele de pe acoperiș. Această suprafață potențială este de aproximativ 6.000 de kilometri pătrați. Este rezultatul unei analize a Institutului Leibnitz de Planificare Ecologică a Teritoriului (IÖR), care a fost realizată în cooperare cu Institutul Fraunhofer pentru Sisteme de Energie Solară (ISE), Institutul de Cercetări pentru Construcții Aplicate Weimar (IAB), Președinte de Geoinformatică la Universitatea Tehnică din München, precum și cu parteneri de practică din industria solară.

Fatadele sunt necesare pentru obtinerea obiectivelor climatice

Pentru a examina potențialul, partenerii din proiectul Standard-BIPV au folosit geodate pentru a investiga nu numai suprafețele acoperișului, ci și suprafețele fațadei pentru integrarea sistemelor fotovoltaice. „Acest lucru se datorează faptului că nu va fi suficient să se instaleze sisteme solare pe toate acoperișurile adecvate din Germania pentru a atinge obiectivul guvernului german de neutralitate climatică în clădirile existente până în 2050”, spune Martin Behnisch de la IÖR, explicând importanța acestui potențial. „Cu toate acestea, trebuie să subliniem și faptul că în acest moment vorbim în continuare despre domenii potențial teoretice”. Nu s-a investigat încă dacă aceste zone pot fi, de asemenea, echipate tehnic cu sisteme fotovoltaice și dacă acest lucru ar avea rezultate benefice din punct de vedere al eficienței economice.


Studiu bazat pe analiza geodatelor

Potențialul suprafetelor a fost calculat pe baza datelor oficiale la nivel național. Pentru a face acest lucru, cercetătorii au analizat un model tridimensional al unei clădiri folosite de Agenția Federală pentru Cartografie și Geodezie. Acesta conține informații despre întregul parc de clădiri din Germania. Pentru a simplifica lucrurile, cercetătorii au înregistrat fiecare casă ca un bloc cu acoperiș plat.

Detaliile clădirilor au fost neglijate

Aceasta înseamnă că formele detaliate ale acoperișului și pereților frontali, ferestrele, ușile, proiecțiile rezultate, cum ar fi balcoanele și alte instalații, nu sunt incluse în modelul clădirii. În mod similar, cercetătorii nu au putut lua în considerare aspecte ale protecției clădirilor listate sau ale proiectării fațadelor de înaltă calitate. Cu toate acestea, pentru a reflecta realitatea oarecum mai exact, au examinat mai detaliat structura clădirilor din orasele München, Freiburg și Dresda ca referință. De asemenea, detaliile unui eșantion aleatoriu de 100.000 de clădiri distribuite în toată Germania au fost incluse în calcul.

Umbrirea a fost luată în considerare

Pe baza acestor fațade și acoperișuri, iradierea solară a fost modelată și vizualizată pentru toate suprafețele. Acest lucru permite echipei de cercetare să determine posibilul randament al unui sistem solar în detaliu. Pentru a face acest lucru, cercetătorii nu au folosit doar modele de clădiri detaliate cu formele lor individuale de acoperiș. Împrejurimile clădirilor, cum ar fi copacii și umbrele lor sau umbrele aruncate de alte clădiri, precum și terenul și munții din jur au fost, de asemenea, incluse în calcule.

Fațadele solare generează electricitate exact acolo unde aceasta este utilizată

Aceste date au fost utilizate pentru a crea o vizualizare a potențialului zonei și a posibilelor producții de energie solară. Aceasta arată și distribuția spațială a potențialului. Acest lucru este, desigur, mai mare în cazul în care trăiesc mulți oameni decât în ​​regiunile rurale, deoarece potențialul depinde de numărul de clădiri. Avantajul: fațadele solare sunt create acolo unde este utilizată energia electrică. „Fiecare modul fotovoltaic pe care îl instalăm pe o fațadă a casei ajută la conservarea naturii și a solului, deoarece face inutilă construcția de parcuri solare intensive în teren”, subliniază Behnisch.

Fațadele solare sunt economice in cazul clădirilor mari

O constatare mai importantă este, totuși, că modelarea producțiilor potențiale din anvelopa clădirii active cu energie solară arată că fațadele fotovoltaice sunt deosebit de utile pentru clădirile mari, cum ar fi halele de producție, clădirile de birouri, clădirile educaționale sau clădirile publice. „Complexele rezidențiale mari, cum ar fi clădirile înalte, oferă cu siguranță un potențial mare pentru instalarea sistemelor fotovoltaice”, spune Martin Behnisch.

Datele reprezintă un prim pas către o mai bună planificare a generării de energie pe clădiri. „Încă trebuie specificate locațiile concrete prin analize mai precise”, explică Behnisch pasul următor. „Dar ele dau o prima impresie despre potențialul mare care stă latent în sistemele fotovoltaice integrate în clădiri. Mai ales având în vedere obiectivele de reducere a CO2, acestea sunt puncte de plecare importante.” (Su / mfo)

sursa: PVeurope.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close