Fronius Symo – o scurta descriere Leave a comment

Symo este un invertor trifazat produs de Fronius cu o putere AC maximă de 20 kW și o eficiență maximă de 98%, care este proiectat și fabricat în Austria și este potrivit pentru sisteme de orice dimensiune a centralei fotovoltaice.

Fronius este o marcă de invertoare de top în industria solară. Invertoarele Fronius Primo, Fronius Symo și Fronius Symo Hybrid sunt trei dintre cele mai populare produse ale sale, fiecare având diverse avantaje și dezavantaje. Invertoarele hybride din seria GEN24 si cele destinate proiectelor comerciale din seria Tauro sunt de asemenea invertoare de referinta in clasele lor, fiind printre cele mai solicitate de utilizatori.

Această scurta prezentare a invertorului va explora caracteristicile, funcționalitatea, fiabilitatea, calitatea și limitările Fronius Symo, fara a pretinde ca punctul de vedere pe care il exprimam este adevarul absolut.

Analiza noastră vă va ajuta să decideți daca invertorul Fronius Symo este investiția utilă de care aveti nevoie.

Ce este de fapt invertorul solar Fronius Symo?

Invertorul Fronius Symo este un invertor trifazat fără transformator (este disponibil și monofazat sub denumirea Fronius Primo). Drept urmare, invertoarele solare Fronius se livreaza cu categorii de putere cuprinse între 3,0 și 20,0 kW, potrivite pentru sisteme de orice dimensiune și aproape orice tip de configuratie fotovoltaica.

Designul invertorului solar Fronius este compact și placut. Are o putere AC maximă de 20 kW, ce poate fi modificată pentru a se potrivi nevoilor sistemului și are o eficiență maximă de 98%.

S-ar putea să vă întrebați cine construieste aceste invertoare incredibile intr-o lume dominata aparent de China. Una dintre cele mai bune mărci de invertoare solare de pe piață are o istorie cu care avem o oarecare tangenta.

Cel care a pus bazele firmei ce ii poarta numele a fost Günter Fronius (11 noiembrie 1907 – 21 iulie 2015) un antreprenor austriac. Acesta s-a născut la Sibiu, insa in vremea cand Sibiul nu facea parte din teritoriile romanesti.

În 1940, Gunter Fronius a înfiintat o întreprindere individuala în Pettenbach. Aceasta s-a dezvoltat in timp producand de la modeste redresoare auto pina la sisteme complexe de sudura, unde a devenit lider mondial. Fronius Solar Energy a fost fondată oficial în 1992 ca o întreprindere mică. Prima lor piatră de hotar a fost inventarea invertorului Fronius Sunshine.

De-a lungul timpului, afacerea lor s-a extins semnificativ, deoarece au produs o gamă largă de produse solare. Mai mult, compania a petrecut 75 de ani pentru a dezvolta baterii de încărcare pe termen lung. Cercetările lor s-au încheiat cu inventarea Business Unit Perfect Charging, o solutie de stocare revoluționară a energiei care a schimbat industria solară.

Conceptul de dispozitiv Fronius Symo

Invertorul Fronius cuprinde șase componente:

  1. Capacul carcasei,
  2. Invertorul propriu zis,
  3. Consola de perete,
  4. Zona de conectare incl. întrerupător principal DC,
  5. Zona de comunicare a datelor
  6. Capacul zonei de comunicarea datelor

Designul și funcționalitatea invertorului asigură un nivel maxim de eficiență, garantând în același timp siguranța atât în ​​timpul instalării, cât și în timpul utilizării. De asemenea trenuie retinut ca Fronius își proiectează invertoarele doar pentru a funcționa cu sisteme fotovoltaice conectate la rețea, on grid.

Principiul de funcționare al invertoarelor Fronius Symo

Să presupunem că nu sunteți sigur cum să alegeți un invertor solar pentru sistemul dvs. solar. În acest caz, puteți lua în considerare Fronius pentru stilul său operațional unic. Invertorul Fronius Symo monitorizează automat rețeaua publică. Ori de câte ori există neconcordanțe în rețeaua electrică (de exemplu, o întrerupere sau o fuctionare in afara parametrilor a rețelei), acest invertor solar întrerupe imediat alimentarea cu energie în rețea. Daca la prima vedere acest fapt ar putea parea suparator, in practica conduce la evitarea aparitiei unor sitiuatii cepot avea consecinte grave. Astfel, invertoarele Fronius isi indeplinesc prima sarcina esentiala, aceea de a functiona in deplina siguranta.

Cum funcționează monitorizarea rețelei în Fronius Symo

Monitorizarea rețelei utilizează monitorizarea tensiunii, monitorizarea frecvenței și monitorizarea condițiilor de izolare. O afișare în timp real a puterii de ieșire și a stabilității rețelei transmite informații către invertor, ajustând automat funcționarea acestuia pentru a asigura această stabilitate.

Monitorizarea factorului de sarcină și întreruperi

Fronius Symo monitorizează factorii de sarcină calculând puterea activă și reactivă în timp, afișând statistici grafice instantanee și istorice, cum ar fi curbe și date ale consumului de energie.

Acesta gestionează rapid întreruperile scurte ale alimentarii sale, eliminând pierderile din standby.

Daca cumva există o problemă semnificativă, se afișează un cod de eroare care se poate utiliza pentru a identifica cauza problemei si a gasi soluții tehnice pe interfața web.

Informațiile de monitorizare a rețelei sunt disponibile pe un panou de control cu ​​afișaj vizual sau in aplicatia SolarWeb.

Controlul temperaturii

Invertorul Fronius are solutie ingenioasa inginerească în sistemul său de control al temperaturii. Dacă temperatura invertorului depășește o anumită valoare, invertorul scade puterea automat pentru a asigura siguranța operatorului.

Temperatura ridicata a invertorului poate aparea atunci când dispozitivul este instalat într-un spatiu neadecvat, fără o disipare adecvată a căldurii sau într-o zonă cu o temperatură ambientală ridicată.

Specificații tehnice ale invertorului solar Fronius Symo

Fișele tehnice oferă o imagine de ansamblu cuprinzătoare a specificațiilor tehnice și informații generale ale fiecărui model Fronius Symo. Dacă doriți sa cunoasteti specificațiie detaliate ale unui anumit model, puteți consulta datele furnizate pe site-ul Fronius.

Care este puterea de ieșire a invertorului solar Fronius Symo?

Puterea de ieșire a invertorului variază în funcție de fiecare dintre modele. Puterea de ieșire pentru fiecare model poate fi determinată din numele său.

De exemplu, în SYMO 12.5-3-M, „12.5” indică faptul că puterea maximă de ieșire pentru acest invertor este de 12500 VA.

Gama de tensiune de intrare a invertorului este de 220 – 253 V. Este potrivit pentru instalarea în paralel cu sistemele electrice existente. Invertorul monitorizează stabilitatea rețelei și reduce puterea activă cu până la 100% atunci când detectează o defecțiune în alimentare.

Care este eficiența invertorului solar Fronius Symo?

Eficiența invertorului Fronius este de peste 98%. Acest procent depășește standardul general de 95% la care functioneaza majoritatea invertoarelor rezidențiale.

Câte trackere MPP are invertorul solar Fronius Symo?

Doar SYMO 3.0-3-S, SYMO 3.7-3-S și SYMO 4.5-3-S conțin 1 MMPT.

Gama Symo rămasă, toate modelele care contin litera M la finalul modelului, are 2 trackere MPPT/

Tehnologia MPP (Maximum Power Point) este o componentă unică a modului în care funcționează invertoarele.

Din punct de vedere istoric, la inceputuri, panourile solare au fost conectate direct la acumulatorul de stocare, necesitând apoi un invertor de baterie separat. Tensiunea bateriei era parțial returnată ca putere către invertor. Aceste moduri de functionare au dus la pierderi enorme ale eficienței panourilor solare și a excesului de energie solară.

Caracteristici cheie Fronius Symo

Invertoarele Fronius au o gamă incredibilă de caracteristici!

Este fără transformator

Invertorul Fronius nu are transformator. Lipsa unui transformator reduce greutatea și dimensiunea invertorului, făcând instalarea mai ușoară.

A fi fără transformator face de asemenea, lucrările de întreținere și reparații mai convenabile și mai accesibile. Producatorul, firma Fronius asigură că invertorul nu are părți mecanice de contact care necesită lubrifiere.

Tehnologia SnapINverter

Invertoarele SnapINverter sunt mai ușor de instalat și de întreținut deoarece sistemul lor de montare este separat de componenta treptei de putere. Aceasta înseamnă că o parte va fi independentă în siguranță la instalarea sau întreținerea celeilalte.

O caracteristică unică a designului este că zona în care sunt realizate conexiunile este separată de partea invertorului care deține componentele treptei de putere. Ambele sunt instalate individual.

Instalarea suportului de perete cu tehnologie inovatoare cu balamale este destul de simplă. Zona de conectare a cablurilor este montata mai întâi pe perete. Apoi, componenta care contine modulul de putere este plasata în suportul de perete.

În cele din urmă, un invertor este fixat pe loc și nu este necesar să scoateți întregul invertor pentru întreținere. În schimb, setul de trepte de putere poate fi schimbat. Din nou, această lucrare poate fi realizată fără a îndepărta orice cablare de pe perete.

Comunicații integrate de date

Fronius a fost primul producător de invertoare care permitea comunicarea datelor și accesul web. Invertoarele Fronius au interfețe încorporate pentru gestionarea energiei, conexiuni la rețea și acces web.

Invertorul implementează diverse protocoale de comunicație, inclusiv Modbus TCP, Modbus RTU și Fronius Solar API (JSON). Protocoalele de comunicare deschise pot fi utilizate în paralel cu echipamentele existente.

Design Superflex

Fronius SuperFlex Design vă oferă posibilitatea de a alege un invertor string pentru orice aplicație: de la sisteme rezidențiale mici monofazate până la sisteme comerciale mari trifazate, de la mai multe unghiuri de acoperiș până la numărul de module specifice pentru carport și trackere. Odată ce ați învățat cum să proiectați cu un invertor Fronius, proiectarea cu restul liniei de produse va fi intuitivă datorită unei filozofii de proiectare similare.

Cu Fronius SuperFlex Design, puteți proiecta sisteme de la tensiuni de pornire incredibil de scăzute (până la 80V sau trei module) până la tensiunea DC maximă permisă de cod.

Dispozitive de urmărire a punctelor de putere (MPPT) permit orientări sau înclinări diferite ale modulelor, indiferent dacă este un design simplu est/vest cu două rețele simetrice, un design asimetric cu o sub-matrice mică sau un sistem parțial umbrit. Pur și simplu împărțiți sistemul între siruri independente după cum este necesar, de la o împărțire 50/50 până la o împărțire 33/66.

Combinația de ferestre largi de tensiune pentru diferite lungimi de șir, trackere multiple atât pentru design simetric, cât și asimetric și o gamă largă de clase de putere fac ca Fronius SnapINverter să fie super-flexibil.

Manager dinamic al vârfurilor

Urmărirea vârfurilor dinamice este un algoritm care scanează fiecare secțiune a grilei în loc să revizuiască o mică parte a curbei caracteristice. Spre deosebire de alți algoritmi de urmărire MPP, acesta examinează automat intersecția curbelor caracteristice și punctul de putere maximă globală (GMPP) dacă există, indiferent de umbrirea parțială în orice zonă dată.

Pregătit pentru rețea inteligentă

Invertoarele inteligente cu energie stocată Fronius sunt proiectate pentru a face față provocărilor rețelei inteligente. Ei folosesc caracteristici avansate ale rețelei inteligente care permit niveluri optime de putere reactivă și durabilă. O serie de funcții inteligente, cunoscute sub numele de Caracteristici avansate ale rețelei, cum ar fi fuziunea șirurilor de curent continuu, sunt încorporate în invertoare pentru performanțe optime.

Invertoarele Fronius PV oferă funcții care ajută la creșterea stabilității și a fiabilității funcționării unui sistem de alimentare în afara rețelei. Aceste caracteristici, cum ar fi transformatoarele de sudare, ajută la asigurarea faptului că, chiar și atunci când capacitatea unui sistem fotovoltaic este mare, acesta nu va întrerupe în mod neașteptat puterea alimentată în rețea.

Dacă panourile dvs. solare au un invertor Fronius, puteți alimenta și energie în rețea într-un mod controlat pentru a preveni supraîncărcarea infrastructurii conectate. Puteți folosi invertoarele Fronius pentru a creste autoconsumul de energie din sistemul dvs. fotovoltaic.

Injectie zero

In functionarea in acet mod invertorul Fronius furnizeaza gospodăria cu energie cu reducerea dinamică a puterii. Apoi reduce puterea la alimentarea maximă permisă de operatorul rețelei.

Și cu invertoarele Fronius, este posibilă injectia zero, ceea ce înseamnă că nu este furnizată energie fotovoltaică rețelei. Puteți modifica acest lucru activând o setare pe interfața web a invertorului.

Răcire activă

Răcirea activă utilizează unul sau mai multe ventilatoare pentru a preveni punctele fierbinți și pentru a regla fluxul de aer în interiorul invertorului, menținând temperatura scăzută. Acest lucru mărește durata de viață și îmbunătățește eficiența și profitabilitatea, oferind în același timp electricitate AC compatibilă cu rețeaua și controlul releului extern. Acest sistem activ de răcire îl face unul dintre cele mai bune invertoare de pe piață.

Recomandări cheie

Invertorul Fronius fără transformator are o gamă largă de tensiuni de intrare pentru cele două trackere MPP ale sale, asigurând flexibilitate în proiectare și control asupra puterii în exces. Designul Fronius SnapINverter este, de asemenea, ușor și ușor de instalat.

Pachetul de comunicații inclus ca standard, cu WLAN, management al energiei, mai multe interfețe și multe altele, permite invertorului Fronius Symo să comunice cu utilizatorul, sistemul fotovoltaic și rețeaua.

Clienții prevăd în general că un sistem de panouri solare va produce energie la un cost minim de întreținere timp de aproximativ 25-30 de ani. Dar probabilitatea asta depinde de calitatea și fiabilitatea invertorului si Fronius indeplineste aceste asteptari.

Este fiabil invertorul solar Fronius Symo?

Invertoarele Fronius au o reputație foarte buna pentru functionalitatea de lungă durată, pentru calitate și fiabilitate. Este mult mai probabil să reziste in fata altor mărci de invertoare și să sufere rareori defecțiuni ale sistemului.

Este invertorul solar sigur?

Fronius este un nume proeminent în sectorul producției de invertoare, cu o experiență de decenii. Calitatea și fiabilitatea unui sistem invertor se bazează pe mai mulți factori.

Această secțiune analizează designul, testarea produselor și alte elemente tangibile care evaluează calitatea și fiabilitatea sistemelor solare Fronius.

Testarea produsului

Testarea produselor invertoarelor solare Fronius include simulări mecanice, termice și electrice. Testele acoperă, de asemenea, caracteristici specifice ale invertorului, cum ar fi MPPT, intrare DC, putere DC și alimentare la rețea.

Rata de eșec al produsului în timp

Invertorul solar Fronius, ca și alte produse, cum ar fi invertorul Fronius Symo Hybrid, invertoarele Fronius și invertoarele Fronius Primo, asigură 20 de ani de producție activă de energie. De-a lungul timpului, rata de defecțiune a produsului este numărul estimat de ori în care invertorul înregistrează un timp de nefuncționare în perioada de defecțiune intrinsecă.

Este Fronius Symo un invertor de înaltă calitate și valoros? Opinia noastra

Cu atât de multe mărci de invertoare solare pe piață, ce face produsele Fronius unice?

Iată câteva motive:

Este complet automat

Fronius își cunoaște meseria. Invertorul Symo este gata de utilizare imediat scos din cutie. Nu este nevoie să-l configurați, deoarece acesta este un proces complet automatizat. Puteți ajusta setările pentru a corespunde preferințelor și cerințelor, dar modificarea configurației implicite nu este necesară.

Instalare usoara

Invertorul Fronius poate fi montat cu ușurință pe un perete departe de lumina directă a soarelui.

Instalarea rapidă a lui Fronius Symo înseamnă că puteți petrece mai puțin timp configurând sistemul și mai mult timp utilizându-l. Ca un beneficiu suplimentar, veți putea să vă testați sistemul și să vă bucurați de beneficiile acestuia în cel mai scurt timp.

Flexibilitate maximă în comunicarea datelor

Pachetul de alimentare Fronius dispune de un protocol deschis, ModbusPlus, care permite monitorizarea și gestionarea energiei sistemului de către alte programe externe, cum ar fi înregistrările de date, regulatoarele de parcuri sau sistemele de management al energiei.

Software-ul Solar.web de la Fronius folosește sistemul Modbus pentru a se conecta la invertorul solar Fronius. Acest protocol îi permite lui Fronius să acceseze sistemul de la distanță pentru a oferi cel mai bun suport tehnic posibil.

În plus, conexiunea paralelă permite sistemelor locale terțe să funcționeze fără probleme cu software-ul Fronius. Portalul Solar.web vă va permite să vă monitorizați sistemul printr-o aplicație mobilă.

De asemenea, puteți instala contorul inteligent Fronius pentru a vă monitoriza consumul.

Cu toate acestea, invertoarele Symo prezintă unele deficiențe, după cum se menționează mai jos:

Nivelul de zgomot

Unii utilizatori raportează că nivelurile de zgomot pot fi iritante atunci când invertorul este amplasat într-o cameră închisă, în special în perioadele de vârf de producție solară. Ca urmare, vă recomandăm să instalați invertorul departe de spațiul dvs. de locuit sau de dormitor.

Cost

Este posibil ca invertorul Fronius să nu îndeplinească criteriile dumneavoastră dacă obiectivul este un pret redus.

Conluzii scurte:

Fronius are o poziție consolidată în industria solară și produce invertoare și soluții de înaltă calitate, cu o putere de rezervă excelentă. Invertorul Fronius Symo este unul dintre cele mai bune invertoare din industrie, cu o eficiență energetică superioară și diverse opțiuni.

Tensiunea ridicată a sistemului, gama largă de tensiune de intrare și trackerele duble MPP asigură flexibilitate maximă în proiectarea sistemului și fac munca instalatorilor solari mult mai ușor de gestionat.

Prin cuplarea AC cu un sistem compatibil de ex Victron) poate rezulta un sistem off-grid de top. Punctul PV poate servi și ca o solutie de rezerva.

Interfața standard la internet prin WLAN sau Ethernet și ușurința de a integra componente terțe fac din Fronius unul dintre cele mai comunicative invertoare din industria invertoarelor solare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close