Despre panourile SunPower Leave a comment

Cine este SunPower?

De la lansarea celulelor de tip IBC de înaltă performanță în 2007, SunPower a fost considerat cel mai important producător mondial de celule solare și panouri. Cunoscută acum sub numele de Maxeon solar Technologies, Sunpower produce în continuare cele mai eficiente panouri solare din lume. Acestea sunt bazate pe tehnologia patentată a celulelor IBC. De asemenea, Maxeon beneficiaza o garanție de performanță de vârf, cu o putere nominală garantată de minim 92% după 25 de ani. Panourile din seria P, mai ieftine, oferă, de asemenea, o calitate foarte înaltă și o performanță excelentă susținute de o garanție de 25 de ani.

Caracteristicile pe scurt ale panourilor fotovoltaice produse de SunPower

 • Plaja de putere (W): 360W – 500W
 • Eficienta (%): Foarte ridicata – 19.8% – 22.8%
 • Tehnologia celulelor: Premium N-type si celule montate “sindrila”
 • Pret: Mediu pina la Foarte ridicat $$$$$
 • Cel mai eficient panou: Maxeon 3, 400W
 • Garantia produselor: Excelenta – 25 de ani
 • Service si suport: Foarte bun 5/5
 • Overall: Recomandate cu ☆☆☆☆☆

Istoricul companiei

SunPower Corporation are o istorie bogată în producția de energie solară. Este de multă vreme considerată liderul tehnologiei în industria solară. Nu este greu să fiți de acord, deoarece în prezent produc cel mai eficient panou solar rezidențial, Maxeon 3. Totodata acesta beneficiaza de cea mai scăzută degradare și cea mai bună garanție de performanță de pe piață. Dar, ca la majoritatea lucrurilor, performanța ridicată vine la un preț ridicat, iar panourile SunPower sunt unele dintre cele mai scumpe din lume.

SunPower a început într-un laborator la începutul anilor ’80 și a devenit oficial SunPower în 1988. După ce a asigurat finanțare de la investitori, echipa de cercetare și dezvoltare a dezvoltat celule fotovoltaice record, folosind tehnologia celulară avansată, care au fost utilizate ulterior de programul spațial NASA. Totodata in aceasi perioada impreună cu Honda va câștiga cursa mondială de mașini din Australia. Aceste realizări au adus SunPower pe scena mondială ca unul dintre cei mai importanți producători de celule solare, plus au pus bazele celulelor Maxeon IBC de înaltă eficiență utilizate si astăzi.

SunPower se împarte în două companii

În 2019, Sunpower a anunțat că se va separa în două companii publice independente – SunPower și Maxeon Solar, fiecare companie concentrându-se pe un segment de piață diferit.

 • SunPower se va concentra exclusiv pe piața solară din America de Nord, cu distribuția, vânzarea și instalarea de panouri solare, stocarea energiei și produse asociate.
 • Maxeon Solar sau „Maxeon Solar Technologies” va deveni dezvoltatorul, distribuitorul și producătorul global al gamei de celule și panouri solare SunPower Maxeon.

Celulele SunPower utilizate pe aeronava solară SolarStratos

În anii 2000, SunPower sa extins și a construit facilități avansate în SUA, Mexic, Europa și Asia pentru a produce panouri solare de înaltă eficiență. În ultimul deceniu, singurul alt producător capabil să concureze la același nivel de eficiență și performanță a fost LG Energy cu gama de panouri Neon R care utilizează o tehnologie similară cu celule IBC.


Tehnologia celulelor SunPower

Celulele Maxeon IBC

SunPower a început producția în masă a celulelor IBC de înaltă performanță sau a celulelor interdigitate Back Contact încă din 2007 și a condus industria de atunci folosind ceea ce este considerată cea mai eficientă tehnologie de celule solare disponibilă astăzi.

Spre deosebire de celulele solare monocristaline și policristaline obișnuite care folosesc bare și degete montate frontal pentru a colecta curent, celulele IBC au o rețea fină de conductori integrată în partea din spate a celulei. Designul celulei IBC la care SunPower se referă ca „Maxeon” folosește o rețea de siliciu de tip N și de tip P pe partea din spate, ceea ce crește eficiența eliminând nevoia de bare colectoare expuse frontale care umbresc parțial celula.

Celulele SunPower IBC sunt construite pe o bază de siliciu de tip N de înaltă puritate, care mărește eficiența și performanța și oferă o rată foarte scăzută de degradare. Aceasta este baza garanției de performanță de peste 92%, capacitate obținută după 25 de ani de panouri din seriile Maxeon 2 și Maxeon 3.

Celulele IBC din generația actuală (3 și 4) de la SunPower au format mai mic de 5” (125 mm x 125 mm) configurate într-un aspect de 96 de celule cu 8 rânduri de 12 celule. Aproape toți ceilalți producători au trecut la dimensiunea celulei de 6” (156 mm x 156 mm) sau mai mari, care formează un panou comun de 60 de celule. Dimensiunea celulei nu afectează performanța, dar mai multe celule echivalează cu o tensiune mai mare care poate fi problematică pentru instalațiile casnice care pot avea o limită de tensiune de 600V (în funcție de țară). O tensiune mai mare înseamnă că mai puține panouri pot fi legate între ele într-un șir înainte de a se atinge limita superioară de tensiune.

Nou format mai mare, de 104 celule

Panourile de ultimă generație de la SunPower, denumite simplu Maxeon 2 și Maxeon 3, sunt construite în jurul unui nou format de 104 celule cu 8 rânduri de 13 celule gen-3, pentru a crea cel mai puternic panou solar rezidențial din lume la 400 Wp. Panourile Maxeon 3 din seria completă variază de la 370 la 400 W și au înlocuit seria X mai veche, în timp ce panourile Maxeon 2, cu o putere cuprinsă între 340 W și 360 W, au înlocuit seria E mai veche.

Celule Shingled (sindrila)

Celulele șindrilă sunt o tehnologie dovedită care utilizează benzi de celule subțiri suprapuse asamblate orizontal sau vertical pe panou. Panourile din seria SunPower P descrise mai detaliat mai jos, folosesc formatul vertical cu 6 benzi lungi de celule in paralel. Acest lucru oferă mai multe beneficii, inclusiv o toleranță îmbunătățită la umbră atunci când este parțial umbrită, deoarece fiecare celulă lungă funcționează independent. Celulele subțiri cu șindrilă sunt, de asemenea, mai flexibile și mai puțin predispuse la microfisuri, ceea ce este o problemă comună la celulele pătrate convenționale de dimensiune completă. Acestea sunt realizate prin tăierea cu laser a unei celule normale de dimensiune completă în 5 sau 6 benzi și stratificarea lor într-o configurație de șindrilă folosind adeziv conductiv. Ușoara suprapunere a fiecărei benzi de celule ascunde o singură bară care interconectează benzile de celule. Acest design unic acoperă mai mult din suprafața panoului și nu necesită conexiuni de bare colectoare laterale frontale (care umbresc parțial celula), crescând astfel eficiența panoului aproape la fel ca celulele IBC.

Seria P folosește siliciu convențional de tip P, care nu este la fel de eficient precum siliciul de înaltă performanță de tip N folosit la celulele Maxeon IBC. Cu toate acestea, este mai rentabil, mai ieftin și atinge o eficiență foarte respectabilă de 20,4%. Seria P beneficiaza de aceasi garantie a producătorului SunPower de 25 de ani.

Maxeon 3

Maxeon 3 este varful gamei SunPower și este disponibil într-o gamă de puteri de la 370 la 400 W pentru instalații rezidențiale. Bazat pe tehnologia celulelor IBC de înaltă performanță Gen 3, noul format de 104 celule crește puterea de ieșire și depășește gama cu o eficiență maximă impresionantă de 22,8%, făcându-l cel mai eficient panou solar din lume.

 • Maxeon 3 – 104 cells – 400W – Monocrystalline IBC N-type cells

Gasiti AICI fisa tehnica completa a panoului SunPower Maxeon 3

Seria Maxeon 5

Panourile de curent alternativ din seria A de la SunPower de ultimă generație și noua serie Maxeon 5 sunt construite pe ceea ce Sunpower numește celulele „Gen 5” IBC (Interdigitated Back Contact) tehnologie de generație următoare.

Aceste noi celule IBC cu format mai mare de 6” sunt fabricate pe o linie nouă la unitatea de producție din Malaezia. Noul design este asamblat în panouri evaluate între 390W și 415W, ceea ce le face unele dintre cele mai puternice panouri rezidențiale disponibile în prezent. Versiunea alternativă a seriei A a panoului Maxeon 5 încorporează un microinvertor de la Enphase energy și este în prezent disponibilă doar în SUA si cateva tari europene.

 • Maxeon 5 – 66 cells – 390 – 415W IBC N-type cells (gen. 5)

Seria Performance

După cum a fost descris în detaliu mai devreme, seria Performance, sau panourile seria P, utilizează un design unic de celule tip șindrilă, cu 6 șiruri lungi de celule tip șindrilă în paralel. Acest design este mai rentabil și oferă toleranță suplimentară la umbră atunci când este parțial umbrit. Celulele PERC unice subțiri, bazate pe siliciu comun de tip P, sunt mai flexibile și mai puțin predispuse la micro-fisuri, ceea ce este o problemă comună cu celulele pătrate convenționale de dimensiune completă. Seria P este disponibilă în trei variante, cu panourile rezidențiale mai mici evaluate de la 370W până la 390W, panourile comerciale de format mai mare sunt disponibile cu puteri nominale de la 405W până la 420W, iar panourile de dimensiuni extra-mari utilitare sunt disponibile de la 475W la 500W

 • P Series pentru uz rezidential – 370W la 390W – Shinged cells
 • P Series pentru uz comercial – 405W la 420W – Shingled cells
 • P Series pentru uz utilitar – 475W la 500W – Shingled cells

În ciuda faptului că se bazează pe siliciu standard de tip P, SunPower oferă o garanție impresionantă de performanță de 25 de ani, precum și o garanție de producător de 25 de ani pentru toate panourile din seria P.

Garanție și service

SunPower oferă o garanție de performanță de top pentru panourile din seriile Maxeon 2, 3 și 5 care utilizează celulele ultra-fiabile Maxeon IBC bazate pe siliciu de tip N de înaltă puritate. Seria are o garanție excepțională, cu o garanție de 92% capacitatea păstrată după 25 de ani de utilizare.

Detaliile exacte ale garanției din certificatul de garanție SunPower sunt următoarele: „Puterea modulelor fotovoltaice va fi de cel puțin 98% din puterea minimă de vârf pentru primul an și va scădea cu cel mult 0,25% pe an pentru următorii 24 de ani, astfel încât puterea de ieșire la sfârșitul ultimului an al perioadei de garanție de 25 de ani va fi de cel puțin 92% din puterea minimă de vârf (evaluarea „Puterea de vârf garantată”)”

Sustenabilitate

SunPower a fost de multă vreme liderul industriei în domeniul sustenabilității și este singurul producător despre care știm care utilizează o strategie completă de sustenabilitate în buclă închisă. Filosofia SunPower este de a conduce practici de afaceri sustenabile în fiecare etapă a ciclului de viață al produsului și mai departe. Această strategie a deschis calea pentru ca SunPower să devină câștigătorul primului premiu anual pentru sustenabilitate al revistei PV.

Cradle to cradle certified


Panourile SunPower Maxeon sunt primele panouri solare din lume care au certificat Cradle to Cradle CertifiedTM, ceea ce face ca SunPower să fie lider în producția mondială în ceea ce privește sustenabilitatea.

Concluzii

SunPower este considerat producător de panouri solare lider la nivel mondial și extrem de puține companii pot concura la același nivel de performanță și calitate. În ceea ce privește eficiența totală, SunPower este în continuare lider mondial, seria Maxeon deținând primul loc ca cel mai eficient panou solar cu cea mai scăzută degradare și cea mai bună garanție de performanță. Deși nu este surprinzător, panourile Maxeon sunt și cel mai scumpe panouri de pe piață, dar, ca majoritatea lucrurilor, calitatea are un preț. Având în vedere că energia solară este o investiție pe termen lung, prețul mai mare echivalează, de asemenea, cu o performanță mai bună, o fiabilitate îmbunătățită și o generare de energie mai mare pe durata de viață a sistemului.

SunPower este în continuare clasat pe primul loc în SUA și în multe părți ale lumii de către instalatori și clienți deopotrivă. În schimb, pe alte piețe precum Asia, SunPower nu are o prezență mare, iar prețul mare al seriei Maxeon poate fi greu platit pe piete ce cauta produse la un preț mai mic.

Pe de altă parte, seria Performance a avut un mare succes în sectorul solar comercial, fiind foarte rentabilă și susținută de una dintre cele mai bune garanții disponibile. Odată cu îmbunătățirea perspectivelor financiare și a următoarei generații de panouri Maxeon 5 disponibile acum, se pare că SunPower va putea continua să fie lider în industrie pentru ceva timp de acum încolo.

Panourile sunt disponibile la distribuitorul autorizat SunPower – SolarPlus, AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close