Care este cea mai importantă parte a unui sistem fotovoltaic? Leave a comment

Modulele solare au fost cândva considerate cea mai scumpă parte a unui sistem fotovoltaic. Acum că prețurile panourilor au scăzut, este invertorul cea mai scumpă parte a unui sistem solar? Sau bateria? Dar structura de montaj? Sau optimizatorul de performanță? Toate opțiunile anterioare sunt răspunsuri greșite. Cea mai scumpă parte a unui sistem solar este proprietatea pe care este instalat sistemul. Țineți cont de acest lucru atunci când cumpărați un sistem fotovoltaic!

Cea mai scumpă parte a unui sistem fotovoltaic este proprietatea pe care este instalat. Și asta nu-i de glumă, chiar este o treaba serioasa. Această perspectivă poate părea mai puțin convențională la început, dar valoarea proprietății tale este de pana la până la sute de ori valoarea sistemului tău fotovoltaic. Din acest motiv, unul dintre cele mai importante lucruri la achiziționarea unui sistem este să înțelegem legătura dintre sistemul fotovoltaic și proprietate, în primul rând acoperișul și circuitul electric.

Cel mai important lucru la un sistem fotovoltaic este siguranța

Când se fac oferte pentru sisteme fotovoltaice, prognozele de randament si pretul mic sunt adesea comparate cu entuziasm. Cu toate acestea, acest lucru este secundar durabilității pe termen lung a proprietății. Remedierea unei probleme de acoperiș poate costa adesea mai mult decât randamentul anual al sistemului solar. Desigur, este important să comparăm costurile ciclului de viață și costurile de achiziție ale diferitelor sisteme. Cea mai mare eficienta este oferita de un sistem inteligent care optimizeaza functionarea sistemului solar la nivel de modul.

Alegeți o structură sigura pentru acoperiș care sa sustina sistemul fotovoltaic

Există câteva lucruri de luat în considerare atunci când alegeți structura. Nu treceti usor peste acest pas. ceretri detalii despre marca, calcul, producator. Verificati daca este adaptata panoului ce urmeaza a va fi instalat. Structura trebuie proiectată pentru a se potrivi cu materialul de acoperiș. Pe un acoperiș plat, structura trebuie să distribuie greutatea uniform pe o suprafață suficient de mare și să nu aibă colțuri ascuțite. Sub nicio formă suporturile nu trebuie să se apese în bitum. Structura trebuie să permită drenarea nestingherită a ploii și a apei de topire și nu trebuie să formeze un baraj. Dilatarea termică a substructurii metalice poate deteriora învelișul acoperișului; Vă rugăm să luați în considerare acest lucru în timpul proiectării și asamblarii. Nu instalați niciodată panouri solare pe canalizările pluviale. Și asigurați-vă că distanța dintre panouri este suficient de mare, astfel încât chiar și un tehnician de service cu picioare mari să se poată deplasa între rânduri.

Verificați capacitatea portantă a structurilor acoperișului

Sistemele fotovoltaice sunt surprinzător de ușoare. Cele mai ușoare sisteme fotovoltaice cântăresc în jur de 15 kg/m2. Încărcarea este mai mare la clădirile înalte si zonele cu vânt puternic. Înainte de instalare, verificați dacă structurile acoperișului pot rezista la greutatea sistemului solar. Producatorii calculeaza structura pentru anumite caracteristici ale panourilor. La noi se intalneste destul de des instalarea panourilor de mari dimensiuni, mai mari de 2 mp pe acoperisuri. Ar fi bine sa stiti ca structurile destinate fixarii pe acoperis de tabla sau tigla ceramica sau beton sunt calculate pentru panouri cu suprafata de pana la 2 mp. In caz de accidente, firmele producatoare nu vor fi raspunzatoare pentru utilizarea neconforma a structurii. Evitati structura ce nu provine de la un unic producator. Combinarea unor componente de pe piata in cautarea unui pret cat mai mic nu va ofera nicio garantie ca acea structura va rezista pe casa zeci de ani.

Lăsați sistemele automate să preia controlul asupra sistemului solar

Sistemul fotovoltaic va rămâne pe acoperișul dumneavoastră în următorii 30 de ani. Este timp mult pentru conectori și cabluri, de exemplu. Nu acceptati cabluri sau mufe (mai ales) de calitate indoielnica. Toate arata la fel pentru necunoscatori. Nu si pentru profesionisti. Deși sistemele solare necesită puțină întreținere și service, vă recomandăm să fiți pregătit pentru posibile defecțiuni. Cea mai bună asigurare pentru orice proprietate este dotarea modulelor solare cu optimizatori de performanță sau utilizarea microinvertoarelor. Acestea permit sistemului să monitorizeze funcționarea modulelor individual și să oprească automat componentele defecte. Acest lucru reduce riscul unui arc electric în cazul unei defecțiuni. In ultima vreme exista si invertoare cu functa de detectare a arcului electric. Orientati-va eventual spre aceste modele ( Arc Fault Circuit Interruper – AFCI)

Pentru pompieri, optimizatorii de performanță si microinvertoarele sunt o mană divină. Modulele solare produc energie electrică – chiar și în situații problematice. Pulverizarea cu apă pe acoperiș nu este plăcută când acoperișul are o tensiune de 1000 volți. Optimizatoarele de putere vă permit să reduceți tensiunea de pe acoperiș la un nivel sigur, astfel încât personalul de intervenție să poată lucra în siguranță. Mai multe informații despre tema optimizatoarelor de putere și siguranța sistemului solar pot fio gasite in presa de specialitate.

Bateriile sunt de mare ajutor. Sau de mare risc

In momentul de fata bateriile reprezinta componenta cea mai putin fiabila a sistemelor fotovoltaice si produsul cel mai usor de contrafacut sau copiat. Piata este invadata de baterii de slaba calitate la preturi atractive la prima vedere. In ultimii ani pentru a avita riscul unor evenimente neplacute producatorii de top au limitat bateriile ce pot fi utilizate cu invertoarele lor. Astfel, doar una, doua sau maxim trei modele de baterii sunt compatibile cu invertoarele premium. De ce? Pentru ca acestea lucreaza impreuna in anumite limite de functionare si se asigura permanent ca functionarea nu prezinta riscuri, parametrii de baza fiind monitorizati continuu. Asfel, aparitia pe piata a bateriilor de inalta tensiune a redus semnificativ riscul de incendiu prin eliminarea curentilor de valori mari. Din pacate, pretul mic al bateriilor de 48V, LV le face inca destul de prezente in tara noastra cu toate ca prezinta cel mare risc in utilizare comparativ noile tehnologii disponibile. Pasul urmator si viitorul bateriilor este dat de bateriile AC care reprezinta ansambluri ce livreaza in conditii de deplina siguranta curent alternativ la tensiunea retelei. Cel mai bun exemplu in aceasta categorie este bateria TESLA Powerwall care indeplineste cele mai inalte standarde de siguranta in exploatare.

Bazează-te pe experiență

Ultimul nostru sfat: ai încredere în cunoștințele și experiența de specialitate. Instalarea unui sistem solar nu este știinta de nivel cosmic, dar necesită o anumită cantitate de know-how atunci când vine vorba de planificarea și instalarea unui sistem fotovoltaic pe acoperiș. Nu alergati niciodata dupa pretul cel mai mic. De cele mai multe ori, pretul cel mai mic vine cu un cost mare. Dimensiunea și unghiul acoperișului, construcția acoperișului, instalația electrică, procesele operaționale și bineînțeles utilizatorii clădirii trebuie luate în considerare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SHOPPING CART

close